Βασίλης A. Αλιχός - Θανάσης Α. Αλιχός

  • Στα Έλατα !!!

    Τα μελίσσια μας σε υψόμετρο 1220 μέτρα

    Read More
  • Ξενάγηση !!!

    Ξενάγηση 47ο Νηπιαγωγείου στις εγκαταστάσεις μας.

    Read More
  • Το μέλι μας !!!

    Η προσπάθεια παραγωγής των προϊόντων της μέλισσας γίνεται τηρώντας ορθούς κανόνες μελισσοκομικής πρακτικής και αποφεύγοντας οποιαδήποτε επεξεργασία, έτσι ώστε αυτό το οποίο παράγεται να είναι φυσικό και ακατέργαστο.

    Read More

Πέμπτη, 31 Ιουλίου 2014

Τα 6 βασικά τρόφιμα που στο μέλλον θα τα πληρώνουμε με... χρυσάφι

Τι πιο απλό από το να πιεις ένα καφέ το πρωί ή να αλείψεις τη φρυγανιά σου με μέλι και να φας ένα μπολ δημητριακά; Υπάρχουν τροφές, τόσο κοινές, που στο μέλλον θα κοστίζουν πολύ ακριβά για να τις έχουμε και να τις χρησιμοποιούμε.

Όσο και αν φαίνεται παράξενο, έξι βασικές τροφές που αυτή τη στιγμή τις θεωρούμε δεδομένες, στο άμεσο μέλλον θα κοστίζουν αρκετά ακριβά. Σύμφωνα με το Business Insider, πρόκειται για τον καφέ, τη σοκολάτα, τα δημητριακά, το μέλι, το αβοκάντο και το μοσχαρίσιο κρέας.

Πίσω από αυτή την αύξηση των τιμών κρύβονται οικονομικοί, αλλά και περιβαλλοντικοί παράγοντες. Η έλλειψη κάποιων ειδών, αυτομάτως μειώνει την προσφορά τους, εκτινάσσει τη ζήτηση και μετατρέπει το συγκεκριμένο είδος σε... χρυσάφι.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη, ήδη, έχει αυξήσει την τιμή του καφέ και μέχρι το 2020 θα την ανεβάσει ακόμα περισσότερο. Η παρατεταμένη ξηρασία στη Βραζιλία - η χώρα του καφέ - επιδρά αρνητικά σε όλη την παγκόσμια αγορά.

Το ίδιο ισχύει και για τα δημητριακά, για τα οποία οι ειδικοί αναφέρουν πως το 2030 θα τα πληρώνουμε στο σούπερ μάρκετ 30% πιο ακριβά, καθώς παράγονται από υλικά που ολοένα και περισσότερο γίνονται δυσεύρετα στη φύση.

Η σοκολάτα εμπίπτει στην κατηγορία της αυξημένης ζήτησης, ειδικά από την αγορά της Κίνας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να τιμάται κατά 2,8% πιο ακριβά από ότι προηγουμένως. Αν παραμείνει η ζήτηση σε αυτά τα επίπεδα, αντιλαμβάνεται κανείς πού θα φτάσει η τιμή της.

Αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής είναι η αύξηση της τιμής του βοδινού κρέατος. Στις ΗΠΑ αυτή η αύξηση δεν είναι απλώς ενδεικτική, αλλά φαίνεται στο πορτοφόλι των καταναλωτών. Η ξηρασία, και εδώ, προκαλεί αλυσιδωτά προβλήματα.

Μείωση κατά 30%, παγκοσμίως, σημειώνεται και στον αριθμό των αποικιών μελισσών. Τούτο σημαίνει ότι παράγεται λιγότερο μέλι, άρα αυτό που διατίθεται προς κατανάλωση κοστίζει περισσότερο από ότι πρόσφατα. Οι δραστικές αλλαγές στο κλίμα επιδρούν και στην αγορά των αβοκάντο. Η Καλιφόρνια που παράγει το 95% των αβοκάντο που διατίθενται στις ΗΠΑ, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ξηρασίας, άρα και μείωσης της παραγωγής. 

πηγή : http://www.patrasevents.gr

Τρίτη, 29 Ιουλίου 2014

Οι ιδιότητες του βασιλικού πολτού

Ο βασιλικός πολτός είναι μία εξαιρετικα εξαιρετικά θρεπτική oυσία, λευκή στο χρώμα, κρεμώδης, ισχυρά όξινη, με ιδιάζουσα οσμή και υπόπικρη γεύση η οποία εκκρίνεται από τους αδένες των νεαρών εργατριών μελισσών.
Η ονομασία “βασιλικός πολτός” δόθηκε το 1788 από τον διάσημο Ελβετό ζωολόγο Frannois Huber και προέρχεται από το γεγονός ότι οι προνύμφες που προορίζονται να γίνουν βασίλισσες, καθώς επίσης και οι ενήλικες βασίλισσες, τρέφονται αποκλειστικά με μεγάλη ποσότητα από την τροφή αυτή. Αυτός και μόνο ο λόγος είναι που οι βασίλισσες έχουν περίπου 42% μεγαλύτερο μέγεθος και ζουν 40-50 φορές περισσότερο συγκριτικά με τις μέλισσες, παράγοντας έτσι περισσότερα από 2.500 αυγά καθημερινά που αντιστοιχούν σε μέγεθος μεγαλύτερο από 2,5 φορές του όγκου τους.
Αυτό που κάνει τον βασιλικό πολτό να δίνει αυτά τα αποτελέσματα, δεν είναι τίποτα άλλο από τη σύστασή του.

ΝΕΡΟ
67 %
ΣΑΚΧΑΡΑ
12,5 %
ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ
15,5 %
ΤΕΦΡΑ
1 %
ΛΙΠΑΡΕΣ ΟΥΣΙΕΣ
4 %
ΝΙΑΣΙΝΗ             (Β3)
84  mg
ΡΙΒΟΦΛΑΒΙΝΗ  (Β2)
26,5 mg
ΠΥΡΙΒΟΞΥΝΗ   (Β6)
2,4  mg
ΘΕΙΑΜΙΝΗ         (Β1)
3,9  mg
ΠΑΝΤΟΘΕΝΙΚΟ ΟΞΥ
186  mg
ΦΥΛΛΙΚΟ ΟΞΥ
0,2  mg
ΒΙΟΤΙΝΗ
1,7  mg
ΙΝΟΣΙΤΟΛΗ
100 mg

Επίσης, σε διάφορες αναλογίες βρίσκονται και οι Β12, Α, D, E, K και C. Είναι φανερό ότι οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι άφθονες στο βασιλικό πολτό και καθοριστικές για την καλή λειτουργία του νευρικού μας συστήματος αλλά και ολόκληρου του οργανισμού μας.
Η χρήση του βασιλικού πολτού ενδείκνυται  για την θεραπεία του σακχαρώδη διαβήτη. Προκαλεί μείωση των επιπέδων της γλυκόζης του αίματος και των επιπέδων των λιπιδίων του αίματος με πιο γρήγορο ρυθμό από τις συνηθισμένες θεραπευτικές αγωγές. Ωστόσο, έχει αποδειχθεί σε εργαστηριακές μελέτες ότι σε αρκετές περιπτώσεις ο βασιλικός πολτός μπορεί να προκαλεί υπεργλυκαιμία και γι’ αυτόν το λόγο χρειάζεται προσοχή στη χρήση του.
Έχει διαπιστωθεί ότι ο βασιλικός πολτός έχει θετική δράση στο κολλαγόνο. Η δράση του αυτή ίσως να οφείλεται  στην παρουσία της προλίνης, ενός αμινοξέος  που συνδέεται με τη σύνθεση του κολλαγόνου και της ελαστίνης, τα οποία αποτελούν σημαντικά συστατικά του συνδετικού ιστού. Επίσης ευεργετικά αποτελέσματα παρατηρήθηκαν τόσο στην οστεοπόρωση όσο και στην σκληροδερμία, ασθένεια του συνδετικού ιστού, η οποία προσβάλει το δέρμα, τους μύες και τις αρθρώσεις. Με τη χρήση του βασιλικού πολτού σημειώθηκε  μείωση των πόνων των αρθρώσεων και βελτίωση της ελαστικότητα του δέρματος.
Άτομα που υποφέρουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα έχουν επίπεδα παντοθενικού οξέος στο αίμα μικρότερα από ένα φυσιολογικό όριο. Ο βασιλικός πολτός προσφέρει μεγάλη ποσότητα παντοθενικού οξέος σε συνδυασμό με το 10- υδροξυ-δεκενοϊκό οξύ το οποίο βοηθά στην απορρόφησή του. Η θεραπεία είναι αποτελεσματικότερη όταν ο βασιλικός πολτός χορηγείται με παντοθενικό ασβέστιο.

Επιπλέον, ο βασιλικός πολτός έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Σε πειράματα που έγιναν στην Ιαπωνία σε ποντίκια και ανακοινώθηκαν στο Διεθνές Συνέδριο Μελισσοκομίας της Nagoya (1985), παρουσιάστηκαν ενδείξεις ότι ο βασιλικός πολτός είναι αποτελεσματικός εναντίον των όγκων που αναπτύσσονται με αργό ρυθμό, αλλά όχι εναντίον όγκων καλπάζουσας μορφής (πχ. λευχαιμία). Επίσης, διεγείρει την παραγωγή της ανοσογλοβουλίνης από τα λεμφοκύτταρα και αυξάνει τα IgM και IgG σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού. Τα βιβλιογραφικά δεδομένα αναφέρουν ότι η χορήγηση βασιλικού πολτού σε παιδιά τα οποία έπασχαν από διάφορες μορφές καρκίνου (λέμφωμα, λευχαιμία και ηπατοβλάστωμα) είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της όρεξης και γενικά τη βελτίωση της κατάστασής τους, όπως επίσης και την αύξηση της αντοχής τους σε ιογενής και βακτηριακές ασθένειες. Επιπλέον παρατηρήθηκε αύξηση στα επίπεδα των λευκών αιμοσφαιρίων, των φαγοκυττάρων και των λεμφοκυττάρων.
Εκτός από το σακχαρώδη διαβήτη, τον καρκίνο και τα μυϊκά και αρθριτικά προβλήματα που προαναφέρθηκαν, ο βασιλικός πολτός έχει πολλές ακόμα θεραπευτικές ιδιότητες μερικές από τις οποίες είναι:
  • για την πρόληψη εποχιακών ιώσεων
  • κατά της κατάθλιψης, άγχους, στρες
  • κατά της δυσκοιλιότητας
  • κατά της ανικανότητας και της στειρότητας
  • κατά των συμπτωμάτων που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση 
  • κατά της αθηροσκλήρωσης (έλεγχος των επιπέδων της χοληστερόλης) 
  • κατά της κόπωσης
  • κατά του υποσιτισμού και της νευρικής ανορεξίας
  • κατά της ασθένειας του Parkinson και του Alzheimer
  • κατά της υπέρτασης
  • ενίσχυση ανοσοποιητικού συστήματος-αντιμικροβιακή δράση (κυρίως έναντι στρεπτόκοκκων, σταφυλόκοκκων και Ε.coli, bacilli coli)
  • τόνωση και ενδυνάμωση του δέρματος (λόγω του κολλαγόνου που περιέχει- μείωση ρυτίδων) και του τριχωτού της κεφαλής
  • κατά του πονοκεφάλου
  • κατά των ενδοκρινικών και ορμονικών διαταραχών
  • μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης
  • επουλώνει τις ιστικές καταστροφές
  • κατά των φλεγμονών
  • βελτιώνει το άσθμα
  • προσφέρει αναβολική υποστήριξη με αποτέλεσμα να αυξάνεται η αθλητική απόδοση (αυξημένη ενέργεια, αντοχή και φυσική δύναμη)
  • κατά της πνευματικής κατάρρευσης
  • κατά των ελκών, εκζεμάτων
  • μειώνει αλλεργικά συμπτώματα άλλων αιτιών  
  • διατήρηση ομορφιάς στα γηρατειά
  • προστατεύει το ήπαρ
Τέλος, βοηθάει τα παιδιά με αναιμία και όσα παρουσιάζουν καθυστέρηση στην ανάπτυξη. Βελτιώνει την απόδοση στις εξετάσεις και επιταχύνει την ανάρρωση.

Η δοσολογία ποικίλει ανάλογα με την ηλικία και τη φυσική κατάσταση και πρέπει να λαμβάνεται πάντα πρωί, να είμαστε νηστικοί και να το αφήνουμε κάτω από τη γλώσσα μέχρι να λιώσει. Στους ενήλικες αντιστοιχεί 1 gr ημερησίως, στα παιδιά ½ gr, ενώ στους αθλητές και τους ασθενείς έως και 2 gr. Η ισχύς του εξαρτάται από τη φρεσκάδα του, διατηρείται στο ψυγείο έως 6 μήνες ενώ αλλοιώνεται από τον αέρα, το φως και τα μεταλλικά σκεύη.

Με τόσες θεραπευτικές ιδιότητες εύκολα θα μπορούσε κανείς να το χαρακτηρίσει ως φάρμακο. Όμως δεν είναι! Ο βασιλικός πολτός είναι ένα φυσικό τρόφιμο, ένα ακόμα θαύμα της φύσης που όμως η χρήση του θέλει πολύ προσοχή. Δεν πρέπει ποτέ να λαμβάνουμε παραπάνω από όσο ορίζει η δοσολογία. Ο βασιλικός πολτός δεν είναι μέλι και καλό είναι σε περιπτώσεις χρόνιων ασθενειών να συμβουλευόμαστε το γιατρό μας..

Σάββατο, 26 Ιουλίου 2014

Γύρη ιδιότητες & χαρακτηριστικά

Τι είναι η γύρη;

Η εγκυκλοπαίδεια λέει: Γύρη (γυρεόκοκκος) είναι η γονιμοποιός κόνις των ανθέων των σπερματόφυτων φυτών. Η ξένη ονομασία της "pollen1.jpgpollen" προέρχεται από τη λατινική "pollinis" που σημαίνει επίσης ψιλή σκόνη.
Η γύρη είναι αρσενική σκόνη (κόκκοι) των αρσενικών λουλουδιών που περιμένει τη μαγική μας μελισσούλα να τη μεταφέρει στα θηλυκά λουλούδια για τη γονιμοποίησή τους, ώστε μετά να δέσει ο καρπός.
Υπάρχει μεγάλη ποικιλία στην ποσότητα γύρης που παράγεται από τα φυτά. Παράδειγμα: η φουντουκιά παράγει 2,5 εκατομ. Κόκκους, μόνος ένας βλαστός κάνναβης μπορεί να παράξει 500 εκατομ. κόκκους, ένας κώνος της αροκάριας 100 εκατομ. κόκκους και πάει λέγοντας.
Τα δάση των κωνοφόρων παράγουν πολύ περισσότερη γύρη απ΄ό,τι τα φυλλοβόλα. Έχει υπολογιστεί ότι τα δάση της νότιας και κεντρικής Σουηδίας παράγουν κάθε χρόνο 75.000 τόννους γύρης!
Οι κόκκοι της γύρης δεν έχουν ούτε το ίδιο μέγεθος ούτε το ίδιο βάρος.
Οι μεγάλοι έχουν διάμετρο 2.500 εκατομμυριοστά περίπου του μέτρου (π.χ. της γλυκοκολοκυθιάς) και χρειάζονται 4 γυρεόκοκκοι για να κάνουν έναν πόντο. Οι μικρότεροι έχουν μέγεθος 2 εκατομμυριοστά του μέτρου (π.χ. του φυτού μη με λησμόνει) και χρειάζονται 5000 για να κάνουν έναν πόντο! Για να ζυγίσουν ένα γραμμάριο χρειάζονται από τους μεγάλους 14.000 κόκκοι και από τους μικρούς 300.000 κόκκους!!
Εντυπωσιακά στο έπακρον δεν είναι όλα αυτά;

Ποια είναι η σύνθεσή της;pollen2.jpg

Κάποιοι χαρακτήρισαν τη γύρη ως "διατροφική βόμβα!" και άλλοι "ισορροπιστή και ρυθμιστή" του οργανισμού. (Σημειώστε ότι οι κόκκοι των διάφορων φυτών δεν έχουν την ίδια σύνθεση και ότι ακόμη δεν έχουν βρεθεί όλα όσα η γύρη περιέχει.) Ας δούμε τι ξέρουμε μέχρι σήμερα για τη σύνθεσή της.

Ένας ώριμος και ζωντανός γυρεόκκοκκος περιέχει:
1.- Νερό 3-15%
2.- Πρωτεΐνες και αμινοξέα 10-35%
3.- Ζάχαρα και άμυλο 3-8%
4.- Λιπαρές ουσίες 5-20%

Σημειώστε ότι η μεγάλη περιέκτικότητά της σε πρωτεΐνες την τοποθετεί σε ψηλό επίπεδο θρεπτικής αξίας, πιο πάνω ακόμη και από τα είδη ζωικής προέλευσης! Αν συγκρίνουμε μία βοδινή μπριζόλα με ίσο βάρος γύρης περιέχουν την ίδια ποσότητα βιταμίνης Β5!

Ιδού ένας συγκριτικός πίνακας
1.- Κρέας μοσχάρι 16,9 γραμ. / 100 γραμ.
2.- Αυγό 12,8 γραμ./ 100 γραμ.
3.- Τυρί 16,0 γραμ./ 100 γραμ
4.- Γύρη 19,7 γραμ./ 100 γραμ

Πάμε παρακάτω. Το ζωντανό κυτταρόπλασμα περιέχει:
1.- Βιταμίνεςhive.jpg
2.- Αυξητικές ουσίες
3.- Χρωστικές ουσίες
4.- Ενζυμα
5.- Μεταλλικά στοιχεία

Ειδικότερα για τις βιταμίνες
1.- Β1 θειαμίνη 9,2 χιλιοστόγρ.
2.- Β2 ριβοφλαβίνη 18,5 χιλιοστόγρ.
3.- Β6 πυριδοξίμη 5,0 χιλιοστόγρ.
4.- Νικοτινικό οξύ 200 χιλιοστόγρ.
5.- Παντοθενικό οξύ 30-50 χιλιοστόγρ.
6.- Βιταμίνη C 7-15 χιλιοστόγρ.
7.- Προβιταμίνη Α, που στον οργανισμό μετατρέπεται σε Α
8.- Ίχνη βιταμίνης Ε
9.- Φολικό οξύ 3,4 - 6,8 χιλιοστόγρ.

Ρουτίνη
pollen.jpgΕδώ όμως πρέπει να τονίσουμε κάτι εξαιρετικά σπουδαίο. Η γύρη περιέχει και ρουτίνη (είναι γλυκοζίτης) που βοηθάει:
1.- στην ενδυνάμωση των τριχοειδών αγγείων,
2.- σε περιπτώσεις αιμορραγιών βοηθάει στην πήξη του αίματος
3.- χαμηλώνει τους ρυθμούς της καρδιάς
4.- διορθώνει την τριχοειδή ευθραστότητα των επιτόκων και προστατεύει τα μωρά από μηνιγγικές αιμορραγίες.
Δεν παρατηρήθηκε καμμία τοξική δράση στις κλινικές έρευνες.

Τέλος, δύο Γάλλοι ερευνητές κατάφεραν και απομόνωσαν δύο χρήσιμα στοιχεία:
1.- 'Ενα αντιβιοτικό
2.- Έναν παράγοντα ανάπτυξης.
Σχετικά με τον παράγοντα ανάπτυξης, θα πρέπει να πούμε ότι, όπως δήλωσαν οι Γάλλοι ερευνητές, σε γύρη που μάζεψαν μόνοι τους ο παράγοντα αυτός υπήρχε σε κλάσμα, σε σχέση με αυτόν που υπάρχει στη γύρη που μαζεύει η μέλισσα. Γιατί; Διότι κι εδώ η μελισσούλα μας κάνει το θαύμα της. Δηλαδή, η μέλισσα προσθέτει σταγόνες από τους αδένες της και τον προλοβό, ως συγκολλητικό των γυρεοκόκκων και ιδού! η τεράστια διαφορά. Χωρίς τη μέλισσα άχρηστο, με τη μέλισσα πολύτιμο!.

Έχετε προβλήματα υγείας; Για να δούμε τι μπορεί να κάνει η γύρη για σας!


Βοηθάει σε:sick.jpg
Κρυολογήματα
& γρίππη
Λόγω των αντιβιοτικών και των βιταμινών που περιέχει
Αλλεργικό συνάχι, ασθμα, αλλεργίες (δείτε πιο κάτω ειδική αναφορά στο θέμα)
Ενδυνάμωση αθλητών Μόνο οι πρωτεΐνες και τα αμινοξέα που
περιέχει η γύρη, για να μην πούμε και για
όλα τα άλλα, είναι σαφές γιατί βοηθάει τους αθλητές
Προστάτη Βοηθάει απλώς, αλλά να μην είμαστε
υπερβολικοί. Ακολουθήστε τη θεραπεία
 του γιατρού σας.
Προστατίτιδα Δηλαδή φλεγμονή του προστάτη. Η άποψη γιατρών που ασχολήθηκαν είναι πως, αν η γύρη προστίθετο στην ενδεδειγμένη θεραπεία, θα υπήρχαν καλύτερα αποτελέσματα.
Ρευματισμούς
& αρθρίτιδες
Στην ανακούφιση των πόνων και της
φλεγμονής ναι, στην αποκατάσταση των κατεστραμένων οστών όχι.
Τριχόπτωση Ένα κύριο αμινοξύ των μαλλιών είναι η κυστίνη. Και η γύρη περιέχει κυστίνη.
Όπερ έδει δείξαι. Αν όμως έχετε τάση για φαλάκρα...ξεχάστε το!
Δέρμα Κρέμες με γύρη και μέλι βοηθούν πολύ
στην αντικετώπιση της ακμής, στην
επούλωση πληγών. Καλόν είναι όμως να παίρνουμε γύρη και από το στόμα.
Παθήσεις
από ακτινοβολία
Διαπιστώθηκε ότι βασιλικός πολτός με ζυμωμένη γύρη βελτιώνει θεαματικά
 τη λειτουργία του συκωτιού, που τετραπλασίασε τη δυνατότητα
παραγωγής γλυκογόνου. Επίσης
βοηθήθηκαν οι πάσχοντες από ναυτία,
κόπωση, αδυναμία κ.λπ.
Συκώτι Ασθενής με οξείας μορφής ίκτερο,
εκτός από τη θεραπεία που του
σύστησαν οι γιατροί του, έπαιρνε σε καθημερινή βάση ένα κουταλάκι
γύρη σκόνη νηστικός. Τα αποτελέσματα θεαματικά.
Γυναικεία προβλήματα Δυσμηνόρροια, προβλήματα
εμμηνόπαυσης.
Νοητικές ικανότητες Συμβάλλει στην πνευματική διαύγεια,
στην ανάκαμψη των δυνάμεων λόγω
σωματικής και νοητικής κόπωσης,
είναι ένα άριστο φυσικό αναζωογονητικό
 του οργανισμού.
Ανδρισμός Όταν καταφέρνει όλα τα πιο πάνω
(νοητικές ικανότητες), είναι πιθανόν
και ο τρωθείς ανδρισμός σας να
ξαναβρεί τον εαυτό του!!
Σεξουαλική ικανότητα Κάποιος γιατρός-καθηγητής, έδωσε
γύρη σε περίπτωση σεξουαλικών
προβλημάτων και ιδού τα αποτελέσματα: 22,5% πολύ καλά, 35,5% καλά, 27,5% ασήμαντα, 12,5% δεν ξαναγύρισαν για εξετάσεις! Εσείς αποφασίζετε.
Αδυναμία Ανακουφίζει σε κόπωση, ανοίγει
την όρεξη, αυξάνει το βάρος.
Παιδιά Πειράματα πάνω σε 50 παιδιά
καχεκτικά έδωσαν τα αποτελέσματα:
 αύξηση ερυθρών αιμοσφαιρίων
25-30%, αύξηση αιμοσφαιρίνης
15%. Σε υγιή παδιά ενδείκνυται
για την ενδυνάμωση του οργανισμού
τους, ειδικότερα με τον ερχομό του
χειμώνα.
Διαβήτης Σε πειράματα, υπήρξε μείωση του
σακχάρου. Αλλά μην δοκιμάσετε
τίποτα αν δεν συνεννοηθείτε με
τον γιατρό σας. Προσοχή παρακαλώ.
Ψυχολογικά Στρες, Αγχος, Κατάθλιψη, Αϋπνία,
τάση για Αμνησία
Όραση Η ριβοφλαβίνη που περιέχει επενεργεί
 στον αμφιβληστροειδή με αποτέλεσμα
την ξεκούραση των ματιών.
Εντερικές διαταραχές Για δυσκοιλιότητες, διάρροιες,
εντερίτιδες, εντεροκολίτιδες,
που οφείλονται σε παθογόνα μικρόβια.
Πάρκινσον Αναφέρονται μόνο στοιχεία ανακούφισης.
Εγκεφαλικές διαταραχές Η παρουσία της ρουτίνης εμποδίζει
τις εγκεφαλικές αιμορραγίες,
δυναμώνει τα τριχοειδή αγγεία.

Αλλεργίες
allergy1.jpgallergy.jpgΥπεύθυνες για το μαρτύριο πολλών, ιδίως την άνοιξη με την ανθοφορία. Υπεύθυνη; η γύρη.
Το ερώτημα όμως που τίθεται είναι: ποια γύρη;
Ο δράστης των γνωστών αλλεργιών είναι η ΑΝΕΜΟΦΙΛΗ γύρη, δηλαδή αυτή που μεταφέρεται με τον αέρα. Η ανεμόφιλη γύρη που αιωρείται στον αέρα καταλήγει στη ρινική κοιλότητα κι εκεί συμβαίνουν διάφορες διεργασίες στα ρινικά κύτταρα, μετά τις οποίες αρχίζει για τον αλλεργικό το μαρτύριο.

Η ΕΝΤΟΜΟΦΙΛΗ όμως γύρη, δηλαδή αυτή που συγκεντρώνουν οι μέλισσες, είναι κολλώδης και δεν ίπταται. Οι μέλισσες,στην προσπάθειά τους να σχηματίσουν και να εξασφαλίσουν το φορτίο τους, προσθέτουν στη γύρη λίγο σάλιο και νέκταρ, γεγονός που συντελεί στην καταστροφή κάθε αλλεργιογόνου παράγοντα! Επειδή όμως δεν παίζει κανείς με την υγεία του, ρωτάει πάντα τον γιατρό του.

Η δύναμη της γύρης

Οι νύμφες των μελισσών που τρέφονται με γύρη, αυξάνουν το βάρος τους κατά 1500 φορές μέσα σε 6 ημέρες!
Μία δίαιτα με γύρη βοηθάει στην αποτοξίνωση. Η γύρη δρα βιολογικά και εκ βαθέων επιδρώντας σε πολλές αρρώστιες και δυσλειτουργίες και είναι βοηθητική όλου του οργανισμού. Προσέξτε τώρα. Η γύρη που εμείς χρησιμοποιούμε είναι όπως την περιγράψαμε μέχρι στιγμής. Η γύρη όμως, η οποία αποθηκεύεται στα κελλιά τής κηρήθρα και με την οποία τρέφονται οι νύμφες των μελισσών, είναι ενισχυμένη επί πλέον και με μέλι. Αυτήν την αποθηκευμένη γύρη, οι μελισσοκόμοι την ονομάζουν μελισσοψωμί. Η δύναμη και τα συστατικά του μελισσοψωμιού είναι εξαιρετικά πιο πολλά.

Τα τρία "Π"

Πότε παίρνουμε γύρη; Η πρόταση είναι να καταναλώνουμε τη γύρη για 4-6 εβδομάδες 3- φορές το χρόνο. Συνιστάται η χρήση της ιδίως στην αλλαγή της εποχής ή των συνθηκών εργασίας και γενικώς όταν χρειαζόμαστε περισσότερη αντοχή και δύναμη. Η λήψη της πρέπει να είναι καθημερινή για την περίοδο της αγωγής (4-6 εβδομάδες) και με άδειο στομάχι.
Πώς; Στη φυσική της μορφή (κόκκοι). Η δόση είναι μία κουταλιά και η γύρη μένει στο στόμα μας αρκετά ώτσε να ανακατωθεί με το σάλιον μασηθεί πολύ καλά και μετά να καταποθεί. Επειδή η γεύση της είναι μάλλον πικρή, μπορούμε να την αναμείξουμε με μέλι, σε δοσολογία 1 μέρος γύρη 2 μέρη μέλι. Μπορούμε επίσης να την πάρουμε σε ταμπλέτες ή κάψουλες, ακολουθώντας τις οδηγίες του κατασκευαστή
Πόσο; Η κανονική δόση, σε μία συνήθη αγωγή, είναι 15-20 γραμμάρια. Η θεραπευτική δόση (πάντα μετά τη συμβουλή του γιατρού μας) είναι 32 γραμ/ημέρα.
Για τα παιδιά:
3-5 χρόνων, 12 γραμ. / ημέρα
6-12 χρόνων, 16 γραμ. / ημέρα
Για όλες τις άλλες ηλικίες, 20 γραμ. / ημέρα

Το θαύμα της φύσηςmelissa.jpg
Η μέλισσα!
Κάθε εργάτρια κάνει κατά μέσον όρο 12 ταξίδια και στο καθένα ταξίδι της επισκέπτεται περίπου 200-300 λουλούδια δηλαδή 2400-3600 λουλούδια την ημέρα. Όλο δε το σμήνος-περίπου 20.000 άτομα- επισκέπτονται 48-72 εκατομμύρια λουλούδια την ημέρα. Για να παράξει 1 κιλό μέλι πρέπει να επισκεφθεί περί τα 18 εκατομμύρια λουλούδια. Σε όλες αυτές τις επισκέψεις της, στα πόδια της κολλάει η γύρη. Ναι, όχι όμως όπως κι όπως! Διαβάστε!



melissa1.jpgΗ μέλισσα έχει 3 ζευγάρια πόδια. Τα πίσω της πόδια τα αποτελούν:
-Το ισχίο
-Ο τροχαντήρας
-Ο μηρός
-Η κνήμη
-Οι βούρτσες γύρης (μαζεύουν τη γύρη που κόλλησε σε διάφορα σημεία του σώματος)
-Η πρέσσα γύρης (αφού η μέλισσα με το σάλιο της και το νέκταρ κάνει τη γύρη κολλώδη, η πρέσσα προωθεί τη γύρη-σβώλο στο κάνιστρο)
-Το κάνιστρο γύρης (είναι ένα λείο εσωτερικό κοίλωμα της κνήμης. Από εκεί η γύρη ξεφορτώνεται στα κελλιά).
-Το μετατάρσιο
-Ο πρόταρσος 



melissa2.jpgΕπί πλέον, η μέλισσα αποτελεί τον κυριότερο παράγοντα στη γονιμοποίηση των φυτών.
Χωρίς τη μέλισσα τίποτα δεν θα ήταν ίδιο. Ούτε φυτά, ούτε καρποί.
Και σας ρωτώ: Πώς μπορεί κανείς να αποκαλέσει τον αγρότη, που ψεκάζει με φάρμακο τα φυτά του με τα λουλούδια τους, με αποτέλεσμα το θάνατο των μελισσών;
Για μένα είναι βλαξ! Βλαξ με περικεφαλαία!!
Αυτό το απίθανο πλασματάκι βρίσκεται πάνω στη γη περί τα 65 εκατομμύρια χρόνια.
Λεηλατούμε όλα τα θαυμαστά που παράγει, τη σκοτώνουμε όπου τη βρούμε και δέχεται κι αυτή το μίσος, που τρέφουμε για ό,τι ζει και κινείται πάνω στον πλανήτη.
Και να σκεφθεί κανείς ότι η διάρκεια ζωής της είναι ΜΟΝΟ 40 ημέρες!!

Σημείωση: Θα το πούμε και πάλι. Δεν χρησιμοποιούμε ποτέ και τίποτα χωρίς τη συμβουλή του γιατρού μας, του ειδικού, αυτού που ξέρει.

Πληροφοριακό υλικό από το βιβλίο του Γεωπόνου κ. Θανάση Μπίκου "Γύρω από τη γύρη", εκδόσεις Ψύχαλου 1999. Στο βιβλίο υπάρχει λεπτεμερέστατη αναφορά στα γυρεοφόρα φυτά και στον τρόπο συλλογής της γύρης.

Παρασκευή, 25 Ιουλίου 2014

Ανανέωση ιστοσελίδας !!!



Μετά απο αρκετό καιρό καταφέραμε να ανανεώσουμε την ιστοσελίδα μας και είναι πλέον online, για περισσοότερες πληροφορίες.

www.organicbeefarm.gr

Τετάρτη, 16 Ιουλίου 2014

Επικονιαστές υπό εξαφάνιση στην Ευρώπη


Η επικονίαση, δηλαδή η γονιμοποίηση των φυτών με τη μεταφορά γύρης μέσω του αέρα και τον εντόμων, είναι απαραίτητη για την καλλιέργεια τροφίμων.

Ολόκληρες αποικίες μελισσών καταρρέουν λόγω ασθενειών, παρασιτοκτόνων, μόλυνσης στην ατμόσφαιρα, αλλά και λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Οι συνέπειες είναι δραματικές, καθώς οι μέλισσες και οι άλλοι επικονιαστές προστατεύουν ολόκληρα οικοσυστήματα.

Οι καλλιέργειες που χρειάζονται επικονίαση αναπτύσσονται με πολύ βραδύτερους ρυθμούς σε σχέση με αυτές που δεν εξαρτώνται από τους επικονιαστές.

Από την επικονίαση εξαρτάται απόλυτα το 1/3 των καλλιεργειών που καταλήγουν στο πιάτο μας. 

Αυτό το τόσο πολύτιμο και ωφέλιμο έντομο απειλείται με αφανισμό εξαιτίας της χρήσης βλαβερών φυτοφαρμάκων, που χρησιμοποιούνται ευρέως και στη χώρα μας.

«Αυτή είναι μία φράουλα που έχει γονιμοποιηθεί πολύ καλά. Έχει ωραίο χρώμα, καλό μέγεθος και είναι πολύ συμμετρική. Μπορούμε να τη συγκρίνουμε με άλλες φράουλες με ελλιπή επικονίαση. 

Βλέπουμε ότι είναι μικρότερες, κάπως παραμορφωμένες και λιγότερο ελκυστικές. Κατά πάσα πιθανότητα έχουν λιγότερη ζάχαρη. Διαπιστώνουμε λοιπόν, ότι οι επικονιαστές είναι πολύ σημαντικό κομμάτι της γεωργίας. 

Αν συνεχίσουμε να έχουμε λιγότερους επικονιαστές στην Ευρώπη, τότε θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα αναφορικά με την αυξανόμενη καλή ποιότητα των τροφίμων», επισημαίνει ο Σάιμον Ποτς, βιολόγος επικονιαστών στο πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ.

Επιστήμονες που εργάζονται σε ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα αξιολογούν το πρόβλημα για εξεύρεση λύσεων.

Μία ενδεχόμενη επιλογή άμβλυνσης του προβλήματος, θα ήταν η δημιουργία μιας έκτασης με διάφορα λουλούδια δίπλα σε γεωργικές καλλιέργειες για προσέλκυση επικονιαστών που θα αποικίσουν σε νέους χώρους.

«Σκεφτήκαμε το εξής: αν μπορούμε να βάλουμε στην περιοχή του Ρέντινγκ πλούσια λουλούδια, τότε θα είχαμε τα μέγιστα δυνατά αποτελέσματα από αυτή τη γη. Μπορούμε να προσελκύσουμε επικονιαστές αξιοποιώντας ένα συγκεκριμένο μείγμα λουλουδιών. 

Τα άνθη αυτά θα προσελκύσουν διαφορετικά είδη επικονιαστών, που μπορούν να γονιμοποιήσουν τις καλλιέργειες. Οι πιο σημαντικοί επικονιαστές είναι οι άγριες μέλισσες, οι πεταλούδες και τα σκαθάρια. 

Θα έρθουν μέσα στο προστατευμένο πλαίσιο των λουλουδιών, θα πολλαπλασιαστούν και θα γονιμοποιήσουν τις γειτονικές καλλιέργειες», εξηγεί η Βικτόρια Γουίκενς, που ειδικεύεται σε θέματα γεωργικής οικολογίας στο πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ.

Όλα τα ερευνητικά προγράμματα που εστιάζουν στις καλλιέργειες και στο εργαστήριο δείχνουν, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ότι το μέτρο αυτό μπορεί να είναι αποτελεσματικό.

«Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν, ότι τα συγκεκριμένα λουλούδια βελτιώνουν την επικονίαση κατά 500%, από άποψη αφθονίας. 

Από άποψη πολυμορφίας βρίσκουμε σπάνια είδη που βγαίνουν στις γεωργικές εκτάσεις. 

Αυτό είναι πραγματικά συναρπαστικό, γιατί σημαίνει ότι οι επικονιαστές βγαίνουν έξω από την προστατευμένη περιοχή και σπεύδουν στις γειτονικές καλλιέργειες», τονίζει η Τζένιφερ Γουίκενς, που εργάζεται στο τμήμα γεωργικής οικολογίας του πανεπιστημίου του Ρέντινγκ.

Για να δώσουν μία δεύτερη ευκαιρία στους επικονιαστές, οι ερευνητές ασχολούνται με ακόμη πιο πρωτότυπες πρωτοβουλίες σε απροσδόκητα μέρη.

«Έχουμε εδώ δύο καλάθια. Το ένα περιέχει προϊόντα που δεν χρειάζονται επικονίαση και στο άλλο έχουμε προϊόντα που χρειάζονται ένα είδος επικονίασης.

Αυτά είναι για παράδειγμα το πορτοκάλι, ο μηλίτης, το αχλάδι, το σαπούνι και κάποια είδη καφέ και αμυγδάλων.

Επομένως χωρίς καφέ ή σοκολάτα το πρωινό μας αρχίζει να φαίνεται λίγο βαρετό», εξηγεί ο Ντάνκαν Κόστον, βιολόγος στο πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ.

Οι ειδικοί στην επικονίαση διοργανώνουν τακτικά εκστρατείες ευαισθητοποίησης σε σχολεία και σούπερ μάρκετ όπως αυτό το κοντά στο Ρέντινγκ, στη Μεγάλη Βρετανία. 

Είναι ένα πρακτικό παράδειγμα για να κατανοήσει ο κόσμος το ρόλο κλειδί που παίζουν οι επικονιαστές στη φύση και την ευεργετική επίδραση που έχουν στη ζωή μας.

«Είναι ένα είδος εντόμου που επικονιάζει το κακάο. Χωρίς την επικονίαση δεν υπάρχει σοκολάτα. Υπάρχουν συγκεκριμένα είδη μελισσών που γονιμοποιούν τον καφέ. Χωρίς αυτές δεν θα είχαμε καφέ.

Το βαμβάκι απαιτεί επικονίαση. Χωρίς αυτά τα έντομα, η ποσότητα και η απόδοση όλων αυτών των προϊόντων θα μειωθεί δραματικά. Ως εκ τούτου το κόστος θα ανεβεί στα ύψη», δηλώνει ο Ντάνκαν Κόστον.

Με τη μείωση των επικονιαστών τα ανθοφόρα φυτά δέχονται λιγότερες επισκέψεις από τα έντομα αυτά, με αποτέλεσμα να περιορίζεται και η παραγωγή σημαντικών καλλιεργειών, όπως είναι οι ντομάτες, ο καφές και το πεπόνι.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η χρήση «εξημερωμένων» μελισσών δεν αντισταθμίζει την απώλεια των άγριων.

ΠΗΓΗ: euronews.com

Παρασκευή, 11 Ιουλίου 2014

Γιατί οι ΗΠΑ εισάγουν μέλισσες;

Μελισσοκόμοι μεταφέρουν αποικίες ιταλικών μελισσών στο Μέιν. Ο λόγος της εισαγωγής είναι ότι μεγάλος αριθμός ντόπιων μελισσών έχει πεθάνει (πιθανόν λόγω κάποιων φυτοφαρμάκων) και έτσι υστερεί η διαδικασία της επικονίασης και μαζί με αυτήν η παραγωγή μήλων, καρπουζιών και φασολιών. Είναι γνωστό ότι οι μέλισσες βοηθούν στη γονιμοποίηση των φυτών.