Βασίλης A. Αλιχός - Θανάσης Α. Αλιχός

  • Στα Έλατα !!!

    Τα μελίσσια μας σε υψόμετρο 1220 μέτρα

    Read More
  • Ξενάγηση !!!

    Ξενάγηση 47ο Νηπιαγωγείου στις εγκαταστάσεις μας.

    Read More
  • Το μέλι μας !!!

    Η προσπάθεια παραγωγής των προϊόντων της μέλισσας γίνεται τηρώντας ορθούς κανόνες μελισσοκομικής πρακτικής και αποφεύγοντας οποιαδήποτε επεξεργασία, έτσι ώστε αυτό το οποίο παράγεται να είναι φυσικό και ακατέργαστο.

    Read More

Σάββατο, 23 Μαρτίου 2013

Η αυτοθυσία του… τσιμπήματος

 Η αυτοθυσία του… τσιμπήματος
Η αυτοθυσία του… τσιμπήματος
Η πλειοψηφία των μελισσών, που είναι οι εργάτριες μέλισσες, δε χρησιμοποιούν το κεντρί τους με την ίδια λογική που το χρησιμοποιούν άλλα έντομα όπως για παράδειγμα ο σκορπιός.
Σε αντίθεση με τα τσιμπήματα άλλων εντόμων αλλά και των φιδιών που τσιμπάνε και δαγκώνουνε ώστε να σωθούνε από μία ενδεχόμενη απειλή, οι εργάτριες μέλισσες τσιμπάνε ώστε να κάνουνε θυσία διότι μετά το τσίμπημα πεθαίνουν.
Το αμυντικό όπλο της μέλισσας είναι το κεντρί. Βρίσκεται στη περιοχή της κοιλιάς και στις εργάτριες είναι ευθύ και έχει άγκιστρα, ενώ της βασίλισσας είναι κυρτό και λείο. Έτσι όταν η εργάτρια τσιμπήσει χάνει το κεντρί της και μετά από λίγο πεθαίνει. Το κεντρί παραμένει στον ιστό του θύματος και συνεχίζει να δίνει δηλητήριο για περίπου 45 δευτερόλεπτα.
Επομένως είναι μια ενέργεια αυτοθυσίας και όχι ακριβώς αυτοκτονίας από τη μεριά της μέλισσας και ο βαθύτερος σκοπός είναι να μη σώσει τον εαυτό της αλλά να προστατευτεί το σύνολο, δηλαδή το υπόλοιπο μελίσσι. Για αυτό το λόγο η μέλισσα αποδεικνύεται ότι ζει όχι για τον εαυτό της αλλά για το σύνολο, ξεπερνώντας σε συλλογικότητα ακόμη και τα ίδια τα μυρμήγκια.
Βέβαια αυτό δε σημαίνει ότι το τσίμπημά τους είναι και ακίνδυνο διότι σε άτομα που πάσχουν από αλλεργίες μπορεί να αποδειχτεί ακόμη και θανατηφόρο.

ΠΗΓΗ:ecotimes.gr

Τρίτη, 19 Μαρτίου 2013

Κατασκευές στο Μελισσοκομείο

Οι πολλές βροχές μας έδωσαν χρόνο να ασχοληθούμε και με άλλα πράγματα εκτός από τα μελίσσια. Έτσι μπλέξαμε με δουλειές όπως σοβάτισμα, υδραυλικά, ηλεκτρολογικά αλλά και κατασκευές. Ο στόχος απλός να δούμε αφενός μέχρι που φτάνουν τα χέρια μας και αφετέρου να δημιουργήσουμε στο μελισσοκομείο μας ένα περιβάλλον που θα νιώθουμε σαν το σπίτι μας, αλλά και που θα μπορούμε να πιούμε με φίλους και γνωστούς ένα τσίπουρο - κρασί. Η αρχή έγινε φτιάχνοντας ένα χώρο όπου θα φιλοξενεί τα εργαλεία μας και που θα είναι έτσι τοποθετημένα ώστε να είναι πάντα στην θέση τους.





Αυτό είναι ένα μέρος της αποθήκης των εργαλείων μιας και έχει ακόμα πολύ δουλειά. Στην συνέχεια φτιάξαμε ένα ακόμα σταντ που θα στεγάσει τα πλαίσια και θα μπει και αυτό με την σειρά του στο ψυγείο.

Τέλος δοκιμάσαμε να ασχοληθούμε και με τον σοβά μιας και ο χώρος όποιος θέλουμε να φτιάξουμε σαν μελισσοκομικό καφενείο ήταν στα τούβλα χωρίς ηλεκτρουδραυλική υποδομή. Το ένα έφερε το άλλο και έτσι ασχοληθήκαμε με λίγο από όλα. Σαφώς υπάρχει πολύ δουλειά να γίνει ακόμα αλλά τουλάχιστον η αρχή έγινε. Περισσότερα σε επόμενη ανάρτηση όπου θα υπάρχει και πρόοδος των εργασιών. Καλή Σαρακοστή σε όλους.

Αναμονή παροχής για την κουζίνα και αποχέτευση

Κατασκευή και αποχέτευση για ένα wc

    
Σοβάτισμα
Διακόσμηση του χώρου



Τετάρτη, 6 Μαρτίου 2013

Ακροβάτες του σεξ οι μέλισσες


Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η διαδικασία αναπαραγωγής των μελισσών και ιδιαίτερα εκείνη που ακολουθεί το είδος των μελισσοπαραγωγών μελισσών. Μια τυπική αποικία αυτών των μελισσών περιλαμβάνει μια βασίλισσα, 200 γόνιμα αρσενικά και χιλιάδες στείρες θηλυκές εργάτριες. Η μοναδική αποστολή των αρσενικών της αποικίας είναι να γονιμοποιήσουν τη βασίλισσα.

Οταν έρθει η στιγμή της αναπαραγωγής η βασίλισσα βγαίνει από την αποικία και πετάει στο σημείο όπου έχουν συγκεντρωθεί τα αρσενικά για να την περιμένουν. Οι ειδικοί δεν έχουν ακόμη καταφέρει να ανακαλύψουν πώς επιλέγουν τα αρσενικά το σημείο της συνεύρεσης ούτε και πώς γνωρίζει η βασίλισσα τον τόπο του…ραντεβού.

Θανατηφόρο ραντεβού

Οταν η βασίλισσα κάνει την εμφάνισή της ξεκινά ένα έντονο φλερτ ανάμεσα σε εκείνη και τα αρσενικά που καταλήγει τελικά στο να κάνουν…ακροβατικό σεξ. Παραδείγματος χάριν, το ζευγάρι κάνει σεξ ενώ κρέμεται στον αέρα από την άκρη ενός φύλλου. Η βασίλισσα δεν ζευγαρώνει με ένα από τα αρσενικά αλλά με αρκετά από αυτά. Αμέσως μετά το ζευγάρωμα όσα αρσενικά κατάφεραν να γονιμοποιήσουν τη βασίλισσα χάνουν τις δυνάμεις τους και πέφτουν στο έδαφος όπου μετά από λίγα λεπτά έως λίγες ώρες πεθαίνουν.

Πηγή:tovima.gr

Τρίτη, 5 Μαρτίου 2013

Στοιχεία ελληνικής παραγωγής μελιού

 
Η Ελλάδα είναι μία κατεξοχήν μελισσοκομική χώρα με παράδοση χιλιάδων ετών στη μελισσοκομία, που οφείλεται αφενός μεν στις άριστες περιβαλλοντικές και κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν, αφετέρου δε στην εξαιρετική και πολυποίκιλη μελισσοκομική χλωρίδα της χώρας.
Ως συγκριτικά πλεονεκτήματα του ελληνικού μελιού, σε σχέση με τον διεθνή ανταγωνισμό, μεταξύ άλλων, αναφέρονται:

1) ο μεγάλος αριθμός και η πλούσια ποικιλία γυρεόκοκκων που περιέχει,
2) οι άριστες οργανοληπτικές του ιδιότητες που οφείλονται κυρίως στην πλούσια άγρια βλάστηση,
3) οι Έλληνες μελισσοκόμοι δεν χρησιμοποιούν τις μέλισσές τους με σκοπό την επίπονη γονιμοποίηση τεράστιων μονοκαλλιεργειών για βιομηχανική εκτροφή, αλλά μεταφέρουν τις κυψέλες τους από τόπο σε τόπο, ανάλογα με το τι ανθίζει εκεί και πότε.

Η μελισσοκομία είναι διαδεδομένη σε όλη την Ελλάδα και κυρίως στις περιοχές της Χαλκιδικής (υπολογίζεται ότι καλύπτει το 1/5 περίπου της ελληνικής παραγωγής), Καβάλας, Θάσου, Φθιώτιδας, Εύβοιας, νησιών του Αιγαίου, Αττικής, Αρκαδίας, Ηρακλείου και Χανίων, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Με βάση τον Κοινοτικό κατάλογο με τον υφιστάμενο αριθμό μελισσοσμηνών-κυψελών, σε σύνολο 13.985.091 κυψελών που διαθέτουν και τα 27 κράτη-μέλη, η Ελλάδα καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση με 1.502.239 κυψέλες (ποσοστό 10,7% του συνόλου) και παράγει κατά μέσο όρο περίπου 12-14.000 τόνους μέλι ετησίως.

Οι μεγαλύτερες ποσότητες ελληνικού μελιού προέρχονται από το πεύκο (περίπου 55-60% συνολικής παραγωγής), ενώ σημαντική είναι και η παραγωγή μελιού από θυμάρι (15%) καθώς και μελιού ελάτης (5-10%).

Παράλληλα και σύμφωνα με στοιχεία του ΕΛ.Γ.Ο. «ΔΗΜΗΤΡΑ», η μελισσοκομία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους κλάδους της πρωτογενούς παραγωγής για τη χώρα μας. Στον κλάδο απασχολούνται περί τους 23.000 μελισσοκόμους, ενώ περίπου 5.000 από αυτούς κατέχουν περισσότερες από 150 κυψέλες και θεωρούνται ως επαγγελματίες μελισσοκόμοι.

Γενικότερα, η μελισσοκομία, είτε ως αποκλειστική είτε ως δεύτερη απασχόληση, είναι ένας κλάδος της αγροτικής οικονομίας που συμβάλλει σημαντικά στο εισόδημα των γεωργικών και μη οικογενειών.

Τέλος σημειώνεται ότι υπάρχει και ελληνικό μέλι ΠΟΠ (από το 1996), αυτό της Ελάτης Μαινάλου που χαρακτηρίζεται από τη γεύση, το άρωμα του (θυμίζει καραμέλα ή βανίλια) και τη μικρή συγκέντρωσή του σε σάκχαρα.

Πηγή REAL.gr