Βασίλης A. Αλιχός - Θανάσης Α. Αλιχός

  • Στα Έλατα !!!

    Τα μελίσσια μας σε υψόμετρο 1220 μέτρα

    Read More
  • Ξενάγηση !!!

    Ξενάγηση 47ο Νηπιαγωγείου στις εγκαταστάσεις μας.

    Read More
  • Το μέλι μας !!!

    Η προσπάθεια παραγωγής των προϊόντων της μέλισσας γίνεται τηρώντας ορθούς κανόνες μελισσοκομικής πρακτικής και αποφεύγοντας οποιαδήποτε επεξεργασία, έτσι ώστε αυτό το οποίο παράγεται να είναι φυσικό και ακατέργαστο.

    Read More

Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου 2013

Ίδρυση Μελισσοκομικού Συλλόγου Αχαίας

Τα τελευταία χρόνια η Μελισσοκομία βιώνει μια μεγάλη ανάπτυξη. Στην χώρα μας 600 με 700 άτομα κάθε χρόνο γίνονται μελισσοκόμοι. Αυτό από μόνο του σημαίνει πολλά, όπως και το ότι είναι πλέον απαραίτητο να υπάρχει μια συλλογική οργάνωση και δράση με την μορφή συλλόγων σε τοπικό - περιφερειακό επίπεδο.

Επειδή πλέον έχει καταστεί απαραίτητη η εκπροσώπηση των μελισσοκόμων μέσο ενός συλλόγου, καλούνται οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να μετέχουν στην σύσταση του Συλλόγου να δηλώσουν παρών και να ενημερώσουν είτε μέσο email είτε μέσο τηλεφώνου. Για την ίδρυση του συλλόγου απαιτούνται 20 μέλη, υπάρχουν ήδη αρκετοί μελισσοκόμοι οι οποίοι έχουν δηλώσει το ενδιαφέρον τους. Στόχος μας είναι ο Σύλλογος να είναι ενεργός το αργότερο μέχρι τον Μάιο.

Έχει ήδη δημιουργηθεί ένα ιστολόγιο http://beeclubachaia.blogspot.gr/ το οποίο θα αποτελεί τον επίσημο ιστοχώρο του υπό σύσταση Συλλόγου, εκεί θα αναρτηθούν όλες οι σχετικές πληροφορίες.

Περιμένουμε τα σχόλια, τις απόψεις και την στήριξη όλων όσων επιθυμούν.

Με εκτίμηση, 
Βασίλης Αλιχός

Σεμινάριο Βασιλοτροφίας

Με επιτυχία διεξήχθη χθες η εκδήλωση για την παραγωγή βασιλικού πολτού και βασιλισσών. Το σεμινάριο διεξήχθη στην μονάδα του Δημήτρη Γκλαβά στο γομοστό Αχαΐας. Συνδιοργανωτές στην προσπάθεια αυτή ήταν:
  • Γκλαβάς Δημήτρης  - Δέλτα Μελισσοκομική
  • Αλαμπασύνης Γιάννης - Αχαική Μελισσοτεχνική
  • Αμαξάς Αντώνης 
  • Λεπίδας Γιάννης
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο πρόεδρος της APIMONDIA GILLES RADIA και η ερευνήτρια από το Ε.Θ.Ι.Α.Γ.Ε Χαλκιδικής, Φανή Χατζήνα οι οποίοι ήταν και οι επίτιμοι προσκεκλημένοι. Οι συμμετέχοντες είχαν την δυνατότητα να δοκιμάσουν την διαδικασία ‘μπολιάσματος’ με βελονάκι, να εξάγουν βασιλικό πολτό, να τοποθετήσουν βέργες βασιλοτροφίας σε μελίσσια κτλ. 











Κυριακή, 24 Φεβρουαρίου 2013

Τροφές Μελισσών !!!

Επειδή τελευταία γίνετε ένας κακός χαμός στον τύπο και στον ίντερνετ σχετικά με τις τροφές θα ήθελα να συνεισφέρω και εγώ σε κάποια που θεωρώ ότι πρέπει να γραφτούν. Υπάρχουν αρκετοί νέοι που μας διαβάζουν και ασχολούνται ή θέλουν να ασχοληθούν με την Μελισσοκομία και θα πρέπει να είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί στο τι γράφουμε. Αν δεν θέλουμε να τους βοηθήσουμε τουλάχιστον μην τους καταστρέψουμε οικονομικά στο ξεκίνημα τους ( το λέω εκ πείρας ).
Όσον αφορά τους νέους σίγουρα θα πρέπει να λειτουργούν σαν σφουγγάρια όσον αφορά το θέμα των πληροφοριών αλλά δεν θα πρέπει να αναλώνουν τον χρόνο τους μόνο στο ίντερνετ, θα πρέπει να επενδύσουν στην γνώση βιβλία - σεμινάρια.

Στο θέμα μας τώρα τις τροφές. Επειδή όλοι έχουμε καεί από τις τροφές ένα είναι σίγουρο, πώς ένα επώνυμο προϊόν σίγουρα έχει λιγότερες πιθανότητες να μας δημιουργήσει πρόβλημα σε σχέση με κάποιο αμφιβόλου προελεύσεως. Πολλά έχουν ακουστεί για βανίλιες με ποσοστά ισογλυκόζης έως και 70%, όπως επίσης και για άλλες μεθόδους για τις οποίες δεν υπάρχει κάποια σχετική και τεκμηριωμένη έρευνα. Αυτό που ξέρω και που διαπίστωσα φέτος είναι, πως ταΐζοντας με μια επώνυμη τροφή τα μελίσσια πραγματικά δεν τα έχω ξαναδεί έτσι. Σαφώς το κόστος είναι υψηλότερο σε σχέση με κάποια ανώνυμη τροφή, αλλά τι αξία έχουν κάποια ευρώ παραπάνω ή παρακάτω σε σχέση με την υγεία των μελισσιών μας ? Καμία, πρέπει να μάθουμε κάποια στιγμή πως δεν μπορεί να είμαστε "ακριβοί στα πίτουρα και φτηνοί στο αλεύρι". Ξεχειμώνιασμα σημαίνει αρκετή ποσότητα μελιού στην κυψέλη όχι τρύγος λεηλασίας το φθινόπωρο, ενδυνάμωση στα ρείκια και σε όσες νομές είναι δυνατόν για όσους μπορούν και τροφές τέτοιες που δεν θα χωρά καμιά αμφιβολία για την ποιότητα τους και την προέλευση τους. Να πώ εδώ, πως και το ζαχαροζύμαρο είναι μια καλή λύση αλλά έχει και αυτή τα θετικά και τα αρνητικά της, όπως και όλες οι προηγούμενές.

Για περισσότερα όμως τον λόγο έχουν οι ειδικοί διαβάστε το άρθρο της Κας Γούναρη σχετικά με την διατροφή των μελισσών. http://www.melinet.gr/item/GOUNARI_Diatrofi_2009.zip




Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου 2013

Υγιεινή & Ασφάλεια




Τα παρακάτω τα θεωρώ δεδομένα για όλους όσους ασχολούνται γύρω απο τους τομείς επεξεργασίας και παραγωγής τροφίμων. Επειδή όμως ξεκινάει δειλά δειλά η εποχή που θα αρχίσουμε να παράγουμε και να διαθέτουμε το μέλι μας στους πελάτες μας, αξίζει να ρίξουμε μια ματιά και να θυμηθούμε.
Τα τρόφιμα όταν επιμολυνθούν με μικροοργανισμούς μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες στον άνθρωπο. Οι παρακάτω οδηγίες θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε τις επιμολύνσεις των τροφίμων με μικροοργανισμούς.

Μη ξεχνάτε να πλένετε συχνά τα χέρια σας κατά τη διάρκεια της εργασίας και οπωσδήποτε:
  • μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα
  • μετά το διάλειμμα, την κατανάλωση φαγητών ή το κάπνισμα
  • μετά το φτέρνισμα ή το βήξιμο
  • μετά την επαφή με τα μαλλιά, τη μύτη, το πρόσωπο ή το στόμα
  • πριν και μετά τον χειρισμό νωπών τροφίμων
  • μετά τη χρήση χημικών καθαριστικών για τον καθαρισμό του εξοπλισμού
  • μετά την απομάκρυνση σκουπιδιών
  • μετά την επαφή με χρήματα
Εάν χρησιμοποιείτε γάντια θα πρέπει να τα αφαιρείτε πριν από κάθε μία από τις παραπάνω ενέργειες ή να τα αλλάζετε αμέσως μετά.
Η ενδυμασία του προσωπικού κατά την εργασία πρέπει να είναι κατάλληλη:
  • καθαρή στολή εργασίας
  • απομάκρυνση κοσμημάτων
  • χρήση κατάλληλου καλύμματος των μαλλιών (σκούφο κ.λ.π.)
  • χρήση και συχνή αλλαγή γαντιών, όπου χρειάζεται
  • νύχια κομμένα, κοντά και καθαρά (όχι τεχνητά )
  • χρήση αδιάβροχου επιδέσμου σε περιπτώσεις τραυμάτων ή αδιάβροχης επικάλυψης του επίδεσμου
Να θυμάστε ότι:
  • απαγορεύεται να καπνίζετε όταν χειρίζεστε τρόφιμα και να τρώτε από αυτά
  • απαγορεύεται να βήχετε ή να φτερνίζεστε απευθείας πάνω στα τρόφιμα. Χρησιμοποιείστε χαρτί μίας χρήσεως
  • πρέπει να αναφέρετε στον υπεύθυνο της επιχείρησης οποιαδήποτε αδιαθεσία έχετε που σχετίζεται με πυρετό, διάρροια, εμετό, κρύωμα, βήχα, πονόλαιμο κ.λ.π.
  • Απαγορεύεται να κρατάτε προσωπικά αντικείμενα στο χώρο της κουζίνας (τσάντες, παλτά κ.λ.π.). 

πηγή: Ε.Φ.Ε.Τ. 
           www.efet.gr

Δευτέρα, 11 Φεβρουαρίου 2013

Υπό Κατασκευή

Επειδή πολλοί φίλοι ρωτούν για την ιστοσελίδα μας, Θα ήθελα να ενημερώσω ότι βρίσκεται σε διαδικασία αλλαγής. Μπορείτε εάν θέλετε να αφήσετε το email σας και θα σας ενημερώσουμε μόλις είναι έτοιμη. Μπορείτε επίσης να μας βρείτε και μέσο της σελίδας μας στο facebook, υπάρχει και αντίστοιχο link.

Τετάρτη, 6 Φεβρουαρίου 2013

Εργασίες στο μελισσοκομείο

Ο καλός καιρός μέχρι στιγμής και οι ανάγκες προετοιμασίας για την νέα χρονιά, μας οδήγησαν στο να γυρίσουμε κυριολεκτικά ανάποδα την αποθήκη βγάζοντας έξω όλες τις κυψέλες για αναγκαίες επιδιορθώσεις αλλά και για απολύμανση, φυσικά πάντα με φλόγα. Έτσι με αρκετή όρεξη και σύμμαχο πάντα τον καιρό το υλικό ετοιμάστηκε και περιμένει τους νέους ένοικους (παραφυάδες). Έφυγε λοιπόν μια σημαντική και απαραίτητη διαδικασία και πλέον η ασχολία μας είναι μόνο τα μελισσάκια.
Φυσικά και αυτά έχουν τις ανάγκες τους παρότι φέρνουν γύρες και βάζουν μελάκι, δεν θα πρέπει να παίρνουμε θάρρος μιας και ακόμα έχουμε Φλεβάρη και έπεται και ο Μάρτης με όλες τις γνωστές παροιμίες. Έτσι φροντίσαμε να υπάρχει επάρκεια τροφών και ευελπιστούμε πλέον όλοι μας για το καλύτερο.